Event

Fleddy Melculy
01
Jun
2018

Fleddy Melculy

  • Length:22u10 – 23u10

‘Awel, ’t is eigenlijk een uit de hand gelopen grap…’

 

Wat het fenomeen Fleddy Melculy betreft, kan dat tellen als understatement. Er hingen eens een spook, ene met een klakske en ne zot met een masker van groen caoutchouc aan den toog…

 

Van het een komt het ander: puur uit liefde voor hardcore en metal én met veel goesting om te entertainen wordt een eerste demo ingeblikt. Wanneer brulboei Jeroen Camerlynck — tevens frontman van De Fanfaar, de backingband van Urbanus — op 18 januari 2016 de lyricvideo van T-shirt van Metallica online gooit, heeft hij geen flauw benul van wat voor heksenketel dat gaat ontketenen. In half jaar tijd ontpopt het illustere gezelschap zich tot één van de meest populaire Belgische metalacts van het laatste decennium.

 

Diezelfde zomer schopt Fleddy het meteen tot op de grote rockpodia der lage landen. Pukkelpop, Graspop, Zwarte Cross, Crammerock en Rock Zottegem moeten eraan geloven. De band bouwt in een mum van tijd een straffe livereputatie op. Hun mallotige mix van brute hardcore, zwaarmetalen mokerriffs en stand-up comedy — gratis tombola, iemand? — gaat er even lekker in als een Bifiworsten na een uurtje circlepitten. Vanaf dan pikken zowat alle Vlaamse media de anthems over verloren sleutels, lege broodzakken en andere zwaar onderschatte first world problems op. Fleddy takes Studio Brussel, Eén, Humo, De Standaard, De Morgen en Knack Focus … Alleen bij Kerk en Leven en Radio Maria blijft het oorverdovend stil.

De band tekent bij major Sonymusic en in september 2016 dendert debuutplaat Helgië op nummer 2 de nationale charts binnen. Een succesvolle en vrijwel uitverkochte clubtour door Vlaanderen volgt. In het zog van 4 StuBru-Afrekeninghits (T-shirt van Metallica, Feestje in uw huisje, Pinker, Geen vlees wel vis), een resem zotte video’s en serieus wat online buzz trapt de band begin 2017 een headline tour door Nederland af. Het startschot: 2 shows op Eurosonic-Noorderslag, hét Europese showcasefestival in Groningen. Nederland lust duidelijk pap van Fleddy (en andersom).

Als klap op de vuurpijl geeft de Brusselse AB Fleddy Melculy carte blanche om een metalfestival op poten te zetten. In april 2017 headlinet de band als een geoliede metalmachine zijn eigen FleddyPalooza in de zo goed als uitverkochte AB Box, met een hele rist bevriend lawijt als special guests op de affiche. De demografie van de moshpit die avond zegt alles. Van puberende Slayersletjes tot getatoeëerde grizzlyberen: op Fleddymania staat geen leeftijd.

Ongeveer 5000 verkochte albums later trekt Fleddy opnieuw flink van leer op de Belgische en Nederlandse zomerfestivals: Lokerse Feesten, Paaspop, Putrock, Zwarte Cross, Maanrock… en als absolute kriek op de taart: het voorprogramma van Guns N’ Roses op TW Classic 2017. Intussen worden concrete plannen gesmeed om de band ook in Zuid-Afrika te lanceren. Een eerste single met gastzangers Francois Van Coke (Fokofpolisiekar) en Arno Carstens (Springbok Nude Girls) is op til.

 

Maar wie is die Fleddy Melculy nu eigenlijk? En hoe heeft hij zich zo kunnen vastbijten in de Belgische en Nederlandse metalscene? Zijn het de uit het leven gegrepen teksten? De boosheid of de bulderlach? Het mysterie en de maskers misschien?

Who knows. Who cares…? Kom het gewoon zelf ontdekken.